Distribuie aceste articol!
Pin It

73498006 1196664103852596 7105595170107686912 nCât de importante sunt medicamentele în afecțiunile psihice?

În primul rând trebuie să conștientizați că aproape 80% din afecțiunile psihice sunt determinate de problemele create chiar de oameni prin acțiunile, deciziile lor, factori înconjurători din proximitate, precum și din nevoile și țelurile lor în care A AVEA și A FI joacă un rol foarte important.

Medicina farmaceutică niciodată nu va putea crea un produs care să rezolve astfel toate problemele voastre individual.

Ca să fiu mai bine înțeles hai să ne imaginăm că cineva are atacuri de panică pentru că și-a pierdut slujba, altcineva datorită faptului că nu mai are bani să plătească chiria, iar altcineva pentru că la înșelat soția sau că trece printr-un divorț, etc., cum vă puteți imagina astfel că medicamentele vor rezolva problema fiecărui om în parte?

Atacurile de panică în majoritatea cazurilor nu sunt rezolvate corect ele fiind depășite prin mecanismele de apărara respectiv obișnuință, desensibilizare, uitare și astfel se trece în faza următoare și anume anxietatea.

Cum vă imaginați că medicamentele pot rezolva o anxietate indiferent că este specifică sau generală respectiv, frica de înălțime, frica de câine, frica de eșec, etc. la fiecare individ în parte?

Evident oamenii pot duce și anxietatea însă aceasta nerezolvată determină mai devreme sau mai târziu cea mai cunoscută plagă a acestor timpuri urâtă, neagră și foarte dureroasă în tristețe și anume depresia.

Cum credeți că medicamentele vă vor putea aduce fericirea în viață persoanelor care au intrat în depresie pentru că le-a murit cineva drag, au traume din copilărie, divorțuri, nerealizări sau pierderi importante de averi, sau care au nesocotit semnalele deja existente prin atac de panică sau anxietate?

Este adevărat că medicamentele au un rol important în vindecarea dar doar ca și solutie extremă și/sau de fiecare dată coroborate cu terapia.

De ce oamenii aleg de fiecare dată fuga către medicamente în locul terapiei?

Acest lucru se datorează a două principii ambele fiind foarte greșite și anume faptul că terapia o fac doar oamenii nebuni iar cum oamenii nu pot accepta acest lucru  preferă să se repeadă spre medicamente ca de fapt care să susțină varianta unei boli fizice și nu psihice.

Însă orice psihiatru care profesează această meserie este obligat prin lege să informeze pacienții că medicamentele nu vor rezolva problema lor fără să facă terapie la fel cum terapeuții trebuie să informeze pacienții că în anumite afecțiuni psihice trebuie să folosească și tratament medicamentos. 

Mai mult decât atât este vorba despre o ignoranță în care oamenii nu citesc cu atenție prospectele medicamentelor farmaceutice mai ales la contraindicații sau reacții adverse astfel că ajung ca problemele psihice să fie foarte grave transformându-se în probleme fizice.

Ca să fiu și mai bine înțeles oamenii care se află pe medicație farmaceutică indiferent că sunt afecțiuni ca și atacurile de panică sau anxietate chiar dacă dozele sunt mici iar medicamentele par folosite de fiecare om ca uz comun zilnic au ca și indicație interzicerea condusului autovehicolelor, sau chiar luarea de decizii importante aviz celor din companii mari care sunt pe posturi de conducere pentru că modul lor de gândire poate fi afectat, iar acesta este doar un simplu exemplu.

Răspunsul la întrebarea ridicată mai sus este că medicamentele pot juca un rol important în tratarea problemelor psihice doar dacă sunt însoțite de o terapie corespunzătoare pentru eliminarea cauzelor determinante nicidecum doar a simptomelor ajungând astfel ca oamenii să le consume timp foarte îndelungat iar apoi să reapară toate problemele.

Cabinet Psihoterapie și Psihologie Clinică

Timișoara

Dr. Cătălin Ilie