Distribuie aceste articol!
Pin It

 43115270 923978724454470 2137990627814539264 nCe impact are stresul în viața de zi cu zi ?

În aceste vremuri cred că nu mai există nimeni să nu știe ce reprezintă stresul.

Însă ceea ce nu știți este că stresul este produs de voi înșivă tocmai prin nevoile care considerați că reprezintă viața de zi cu zi.

Stresul începe să afecteze prima dată focusarea asupra lucrurilor ușoare astfel că oamenii par distrași sau gânditori apoi odată cu agravarea acestuia apar greșeli aparent inpardonabile la locul de muncă, în trafic și chiar acasă.

Oamenii devin mai irascibili, neliniștiți și trec la faza a doua când parcă timpul se compresează astfel că încep să facă pe grabă anumite activități sau chiar să renunțe la altele.

Așa apare mâncatul pe fugă sau chiar săritul peste masă completat cu multe cafele sau țigări producând prima afecțiune ulcerul gastric.

Nevoia de concentrare pentru rezolvarea problemelor ce pune presiune asupra oamenilor consumată în interior prin rotirea gândurilor duc la o agitație continuă care se extinde și pe perioada nopții astfel că se scurtează timpul de somn sau chiar lipsa lui apărând insomnia.

Renunțând la anumite activități care chiar dacă sunt complementare nevoilor sociale cum ar fi activitatea sportivă sau plimbările precum și cele de relaxare cititul sau pasiuni vechi apare suprasolicitarea sistemului nervos prin oboseală excesivă care duce la apariția și favorizarea altor boli.

Unele dintre cele mai frecvente boli favorizate de stres sunt bolile pielii acestea fiind psoriazisul, zona zoster, etc.

Apoi apar bolile psihice, atacurile de panică, anxietate și binențeles depresia.

Unii oameni consideră stresul ca fiind motivator și chiar poate fi însă odată intrat în vria acestuia este destul de greu de ieșit datorită faptului că vremurile actuale oferă din ce în ce mai puțin timp de relaxare.

Timpul unei zi se împarte în cele trei opturi și anume opt ore de muncă, opt ore de vege în care oamenii trebuie să aibe anumite activități de detensionare a minții și corpului și opt ore de somn.

Din păcate programul de muncă nu mai este de opt ore, programul de veghe și așa drastic redus se rezumă la câteva acțiuni de cumpărături pentru casă iar somnul este redus la maxim.

Se instaurează îmbătrânirea prematură vizibilă evident la exteriorul corpului dar și la nivelul organelor interne scurtând astfel simțitor viața oamenilor.

Cabinet Psihoterapie și Psihologie Clinică

Timisoara

dr. Cătălin Ilie