Ce terapie este eficientă în atacurile de panică, anxietate sau depresie?
Când oamenii vor realiza la un moment dat că medicamentele nu rezolvă problemele psihologice și își vor canaliza lupta pentru vindecare bolilor prin psihoterapie va apare următoarea dilemă și anume care este terapia cea mai eficientă?
Evident până la confirmarea acestei întrebări oamenii mai fac câteva greșeli și anume confundă psihologul cu psihologul clinician și psihoterapeutul, dar în sfârșit când vor înțelege pe deplin cum se vindecă cu adevărat problemele psihologice vor face alegerea corectă.
Revenind la întrebarea ridicată mai sus răspunsul este că orice terapie, orice tehnică cu care terapeutul abordează problemele psihologice mai devreme sau mai târziu va rezolva aceste probleme.
Specific faptul că atunci când spun că tehnicile terapeutice vor rezolva problemele psihice mai devreme sau mai târziu acest lucru nu este asemănător cu sloganul sau proverbul "totul se rezolvă de la sine mai devreme sau mai târziu", adică tehnicile aplicate lucrează efectiv asupra problemelor psihice și nu le ascund sau le îngroapă astfel încât să reapară mai târziu când nici nu vă așteptați în aceeași formă sau chiar mult mai grav.
Deci, terapiile sunt singurele care vindecă problemele psihologice apărute în viața oamenilor iar ceea ce este mai important este că alegerea lor depinde de felul fiecăruia de a fi.
Acest lucru semnifică faptul că unii oameni preferă timpul îndelungat pentru acomodare, pentru înțelegere etc. deoarece indiferent de metoda terapeutică până la urmă vindecarea reprezintă însăși confruntarea cu problema reală pe care de fapt oamenii o evită, o ascund sau se încăpățânează să creadă că de fapt acest lucru chiar nu reprezintă o problemă în viața lor.
Curios este că atunci când oamenii conștientizează gravitatea problemelor psihice vor să se vindece imediat dar din păcate nu pot face aceste lucru tocmai pentru că le este greu să accepte problemele cu care se confruntă, de aceea mulți dintre ei se reped către tratamentul medicamentos care poate fi doar o completare în tratamentul bolilor psihice în procesul de vindecare ca ameliorarea simptomelor fizice respectiv a somatizărilor dar nu o vindecare de sine stătătoare.
Revenid la tehnicile de vindecare tocmai de aceea pentru că se cunoaște modul de acțiune a oamenilor prin mecanismele de evitare, negare, mascare există tehnici care actionează încet, ușor pe durată lungă sau medii și rapide toate raportându-se la valorile și crezurile umane.
De aceea existe tehnici terapeutice cu numerologie, zodii, îngeri și culori, etc precum și tehnici cognitive comportamentale, gestalt, eriksoniene, pozitive, etc care fiecare în parte poate vindeca problemele psihologice fiecare în parte așa cum spuneam în funcție de tipul și personalitatea voastră.
Un rol foarte important îl are și alegerea psihoterapeutului ca persoană cu toate că terapeutul nu are reprezentare sexuală sau vârstă, etc. în cabinet însă oamenii trebuie să se simtă confortabil atunci când vor alege să se confrunte cu adevărată problemă a vieții lor.
Din nou alegerile vă aparțin recomandându-vă să alegeți întotdeauna cu înțelepciune pentru sănătatea vieții voastre.
Cabinet Psihoterapie și Psihologie Clinică
Timișoara
Dr. Cătălin Ilie