Distribuie aceste articol!
Pin It

73498006 1196664103852596 7105595170107686912 nCine e de vină când se începe o terapie greșită, specialistul sau pacientul?

În psihologie există mai multe trepte astfel că într-o comparație cu medicina psihologul este echivalentul medicului de familie, psihologul clinician este echivalentul laboratoarelor de analiză clinice, psihoterapeutul este echivalentul chirurgului care lucrează efectiv asupra problemei, psihiatrul este cel care intervine cu medicamente pentru ameliorarea simptomelor și face internările în cazurile foarte grave.

Oricât de mult a fost explicat acest lucru se pare că azi oamenii încă "nu știu" unde să meargă atunci când în viața lor apar problemele psihice.

Explicația devine simplă în momentul în care realizați de fapt că psihologia și bolile psihice sunt un subiect tabu în România ceea ce face ca toate aceste explicații să fie în van și astfel ignorate de toată lumea.

Și atunci când totuși se realizează și conștientizează nevoia intervenției din partea specialiștilor oamenii aleg statistic prima dată psihiatrul datorită iluziei că medicamentele vindecă problema psihologică, iluzie creată de oameni nicidecum de specialiști care au obligația să anunțe că medicamentele doar ameliorează simptomele, sau aleg psihologul care le este mult mai la îndemână atât prin faptul că aceștia sunt foarte mulți dar și datorită costurilor financiare accesibile.

Din păcate singurul care poate vindeca afecțiunile psihice este psihoterapeutul care la rândul lui complică lucrurile prin faptul că aceștia au mai multe specializări.

Astfel că fiecare tehnică aplicată de psihoterapeutul specializat poate vindeca mai repede sau în timp mai îndelungat sau de ce nu să se potrivească cu adevărat pacientului în funcție de personalitate, credințe și valori.

Deci poți ajunge unde trebuie adică la un specialist dar tehnica aplicată să nu fie cea mai eficientă pentru nevoile pacientului.

Din păcate în astfel de situații amândoi sunt absolut de vină si anume prin faptul că specialistul nu face o anamneză corectă pentru a vedea compatibilitaea tehnicii cu problema pacientului precum și prea multa încredere în faptul că anumite probleme indiferent de timp și tehnică se pot vindeca dar cea mai mare responsabilitate cade pe umerii pacientului care știe exact ceea ce cu adevărat l-ar ajuta în vindecare atunci când un specialitst ar face informarea corectă asupra situației.

Alegeți cu bună știință, comunicați cu terapeutul înainte de începerea ședințelor, căutați o compatibilitate reală și toate ședințele vor fi eficace.

Evitați alegerea căilor ușoare, în problemele psihice nu există așa ceva.

Cabinet Psihoterapie și Psihologie Clinică

Timișoara

dr. Cătălin Ilie