Distribuie aceste articol!
Pin It

60344280 1052398861612455 9033540495325790208 nDe ce gelozia este o boală psihică?

Pentru simplu fapt că aceasta se bazează pe o stimă de sine scăzută, iar în astfel de situații ceea ce este mai grav este însăși provocarea cu care oamenii își încep relațiile cu care să infirme acest lucru dar care mai devreme sau mai târziu o demonsetrează.

Cu alte cuvinte la fel ca în toate bolile psihice și în gelozie oamenii ignoră sau refuză diagnosticul bazându-se pe credința că poate lucrurile nu stau întocmai, de aceea de multe ori chiar forțează lucrurile tocmai pentru a se testa pentru că este greu să accepți azi ca și om că ai o stimă de sine scăzută.

Stima de sine scăzută se instalează în timp datorită traumelor de orice intensitate în care nereușitele vieții își pun amprenta iar oamenii încearcă din răsputeri să acopere acest lucru consumând timp și energie pentru a găsi și descoperi alte reușite pentru a se integra în societatea unde parcă doar cei care au reușite pot conviețui.

Gelozia nu are absolut nici o legătură cu ceea ce oamenii numesc iubire doar faptul că amândouă lucruri se bazează pe emoții, însă dacă iubirea este doar un cumul de emoții pozitive gelozia este doar un cumul de emoții negative.

Vă rog să înțelegeți că acolo unde există doar puțin rău poate afecta tot ceea ce este bun asta ca să nu apelați la minciuna în care în iubire trebuie să fie puțin de gelozie.

Dacă la începutul relațiilor gelozia are forme ușoare nu vă amăgiți nici cei care o aveți și nici cei care se află în astfel de relații, ea fiind de intesitate mică doar pentru că este ascunsă astfel încât relația să evolueze mai mult timp și nicidecum nu este ținută sub control sau are o formă de evoluție în trepte.

Gelozia are cote și intensitate maximă întotdeauna și nici nu poate fi controlată iar cei ce o au sunt conștienți de acest lucru pentru că au avut-o și în relațiile anterioare însă frica de a fi evitați sau excluși fac ca aceștia să o ascundă.

Dacă încă de la început ar manifesta-o, absolut nici un om sănătos de bolile psihice nu ar putea accepta o relație în care aceasta să fie prezentă pentru că ar conștientiza gravitatea acesteia, de aceea ea este ascunsă cu îndemânare ieșind la iveală doar atunci când relația deja este consolidată.

Niciodată nici cel ce are această boală nici cel ce o acceptă în viața lui în relația lui nu vor putea să îi facă față acestei boli pentru că aceasta controlează mințile oamenilor în cel mai înfiorător mod, abuzuri fizice, psihice,manipulări până la crime abominabile și suicid.

Ca și în toate bolile psihice aceasta nu poate avea un tratament medicamentos singura vindecare reprezentând-o recunoașterea , acceptarea, identificarea cauzelor determinante din trecut, analiza, izolarea acestora și binențeles procesul de vindecare prin tehnici speciale.

Cabinet Psihoterapie și Psihologie Clinică

Timișoara

Dr. Cătălin Ilie