De ce la apariția problemelor psihice prima dată este afectat somnul?
Majoritatea problemelor psihice apar datorită modului deficitar de funcționarea a creierului.
Ceea ce nu înțeleg oamenii este că, creierul controlează întreg corpul deci dacă creierul ar fi afectat fizic corpul nostru într-un fel sau altul nu ar mai funcționa.
De fapt ceea ce nu funcționează corect și în parametrii normali în afecțiunile psihice este de fapt modul de gândire.
Ca să fiu mai explicit gândurile la început se înmulțesc înzecit, apoi însutit și produc în mintea voastră ceea ce se numește "zgomotul gândirii".
Aceste gânduri nu sunt prea multe pe probleme foarte complexe, de obicei sunt doar câteva probleme la care voi nu vedeți o soluție de moment astfel că aceste gânduri se reiau "din nou și din nou" producând suprasolicitare psihică.
La început aceste gânduri sunt în timpul zilei de aceea o să vedeți oameni abătuți sau care privesc în gol și care spun că de fapt se relaxează.
Apoi o să vedeți oameni care fac greșeli copilărești în acțiunile și activitățile zilnice pentru că încep să își piardă concentrarea și atenția, creierul funcționând în "mod automat" pentru a avea timp să analizeze gândurile care se rotesc neâncetat.
Apoi aceste gânduri încep să apară și în timpul nopții manifestate prin vise tulburătoare, coșmarur șii trezirea la diferite intervale orare.
Apoi somnul dispare cu desăvârșire.
Acesta este un moment crucial în viața oamenilor când apelează la medicamente.
Ca să fim înțeleși nu este rău să folosești somniferele sau produsele naturiste în astfel de situații însă atunci când vă prezentați a doctor pe motivul lipsei somnului de fapt nu aceasta este problema.
Problema lipsei somnului este chiar existanța unor probleme în viața voastră.
Din nou se tratează simptomul și nu cauza.
Evident că există o serie întreagă de măsuri, tehnici de respirație, activități și chiar alimentație care să vă ajute să dormiți însă aceste probleme se vindecă doar cu terapia iar una dintre terapiile cele mai eficiente fiind terapia Gestalt.
Cabinet Psihoterapie și Psihologie
Timișoara
dr. Cătătlin Ilie