De ce nu există perfecțiune și de ce compromisul afectează psihicul?
Este foarte greu dacă nu aproape imposibilul să poți găsi azi perfecțiunea în aproape orice te-ar putea interesa și de aceea se confirmă faptul că perfectul devine imperfect.
Acest lucru nu atestă faptul că nu există perfectul însă datorită vremurilor în care totul merge într-o viteză uimitoare din păcate oamenii nu mai au răbdarea, curiozitatea și determinarea să aștepte ceea ce este perfect.
De fapt perfectul este un lucru relativ deoarece ceea ce poate fi perfect pentru cineva poate fi imperfect pentru altcineva reieșind că perfecțiune este definită de ceea ce pe voi vă mulțumește vă satiface și vă corespunde nevoilor , dorințelor și a ceea ce sunteți creați voi.
Din acestea rezultă rezultă faptul uimitor că voi sunteți singurii care puteți ști ceea ce este perfect pentru voi deci un om echilibrat înainte de a lua o decizie indiferent la ce se referă ea trece printr-un proces destul de amplu de definire a perfecțiunii acelui lucru abia apoi lund decizia corespunzătoare.
Așa cum spuneam însă vremurile de azi sunt prea pe fugă oamenii fiind nevoiți să ia decizii rapide astfel că intră în funcțiune mecanismul instinct care deetermină luarea unei decizii.
Din păcate acest instinct uman este de fapt un mecanism de apărare, de conservare,etc. și astfel că el poate apela și la variantele mai puțin perfecte făcând oamenii să accepte lucruri care nu sunt tocmai potrivite pentru ei.
Raportați acest lucru la orice decizie pe care trebuie să o luați în viață indiferent că este shopping, căsătorie, alegerea unei case, etc. și o să vedeți că acest imperfect sau mai puțin perfect își face loc treptat din ce în ce mai mult în viața voastră.
De aceea viața care este cel mai frumos dar posibil devine foarte curând un lucru mai puțin mulțumitor tocmai datorită lucrurilor mai puțin mulțumitoare care ne înconjoară viața.
Evident faptul că mulțumirea vine din interior dar din păcate au trecut vremurile când oamenii se bucurau și cu puțin iar acest lucru nu era neapărat o mulțumire, mai degrabă un alt mecanism de apărare și conservare și anume acceptarea situației existente adică resemnarea.
Acastă situație crea la rândul său frustrări care odată depășită situația ducea la excese care să hrănească mulțumirea interioară dar într-un mod nesănătos.
Astfel că datorită necunoașterii, neânțelegerii și acțiunii pe grabă lăsând psihicul condus de diferite emoții emoții nu neapăratcorecte dispare în totalitate ceea ce poate reprezenta perfectul pentru fiecare om în parte.
Mai mult decât atât intervine un alt mecanism de dată aceasta nesănătos minciuna cu care se conving că decizia luată este bună chiar dacă nu este perfectă.
Cabinet Psihoterapie și Psihologie clinică
Timișoara
Dr. Cătătlin Ilie