Sănătatea psihică determină sănătatea fizică sau sănătatea fizică determină sănătatea psihică?
Cu toate că pare ciudat acest subiect sănătătea umană fiind un tot unitar, există foarte mari diferențe și binențeles controverse la fel ca în problema " Cine a fot prima dată? Oul sau găina?".
La această problemă lucrurile stau mult mai simplu de rezolvat și astfel misterul poate fi elucidat chiar dacă acest subiect nu a fost analizat și discutat în mod oficial sau profesional.
Astfel că dacă bolile fizice doar în puține cazuri pot determina afecțiuni psihice, conform DSM (diagnostic și clasificarea tulburărilor mintale) aproape toate bolile psihice afestează sănătatea fizică fie doar prin somatizare.
Suntem crescuți ca populație urmând proverbul " mens sana in corpore sano" iar ințelesul acestui proverb a fost axat greșit și neaprofundat pe faptul că dacă facem sport mintea va fi sănătoasă ceea ce poate fi adevărat însă nu în toatlitate.
Ca să demonstrez acest lucru sunt cunoscute în lume multe cazuri a unor sportivi de mare performanță ca să nu vorbesc de cei mediocrii care au clacat sau au avut probleme psihice deci proverbul nu poate fi adevărat dacă se ia în considerare sensul de suprafață.
Ce este cel mai important este faptul că dacă la afecțiunile fizice există foarte multe remedii începând de la formule naturiste, farmaceutice, operații , transplanturi și implanturi medicina evoluând foarte mult pe această latură din păcate medicina psihică și cu regret spun acest lucru nu poate găsi remedii pentru simplele atacuri de panică , anxietate sau depresie rămânând astfel ca rezolvare a lor doar medicamentele care amână problema dar nu o vindecă.
Mai grav decât atât este lipsa educației datorate timpurilor în care oamenii preferă să evite existența problemelor psihice acestea fiind considerate tabu pentru că sunt echivalentul nebuniei.
De aceea evitarea, mascarea sau acoperirea lor prin concentrarea asupra problemelor fizice care sunt doar consecința sau efectul somatizării celor psihice este mult mai pertinentă decât acceptarea lor ca atare.
Marea parte a problemelor psihice se rezolvă prin psihoterapie deci prin discuții cu persoane calificate în diverse tehnici aceest lucru fiind un mare impediment prin apariția unei întrebări clasice "cum să îmi rezolve altcineva problema?"
Rămâne astfel la latitudinea voastră să soluționați această mare dilemă și să acționați conform ceea ce credeți că este mai bun și eficace pentru voi.
Cabinet Psihoterapie și Psihologie Clinică
Timișoara
Dr. Cătălin Ilie