Distribuie aceste articol!
Pin It

 60576613 1054943711357970 393082450676285440 nDe ce nu există stimă de sine când există atât de multă stimă de sine?

Stima de sine reprezintă în primul rând respectul pe care îl poți avea față de tine ca ființă umană.

Cu alte cuvinte pentru simplificarea acestui lucru reprezintă iubirea pe care o ai pentru tine.

Însă pentru că iubirea este greșit înțeleasă sau mai corect ar fi neânțeleasă iar acest lucru este indubitabil demonstrat de vremurile de azi evident că stima de sine devine un fals.

Evident atunci când oamenii au și înțeleg ceea ce este stima de sine încep să aibe grijă de ei de la alimentație, orele de somn până la chiar hainele cu care se îmbracă,etc. și astfel trec la nivelul următor sănătatea fizică și cea psihică.

Nu se exclude sănătatea emoțională în care un om care are stimă de sine evită stările de tensiune care pot fi prezente atât în divergențele din viața de zi cu zi in afara căminului conjugar dar și acasă.

Cu toate acestea privind în jurul nostru ai putea crede că oamenii sunt plini de stimă de sine, existența banilor fâcând posibilă păcălirea mecanismului real de creare a unei stime de sine sănătoase.

Azi oamenii pot avea haine de firmă, mașini scumpe sau case mult extradimensionate lucruri datorate funcțiile serviciilor și prin munca over time sau chiar a câte două servicii și de ce nu prin creditele care fac posibil cumpărarea și satisfacerea nevoilor voastre.

Însă se pierde esența faptului că pentru a avea aceste lucruri oamenii sunt nevoiți să renunțe la timpul liber, timpul petrecut cu familia, armonia echilibrului Minte-Suflet-Trup prin pasiuni și astfel prima dată apare extenuarea fizică iar apoi consum psihic.

În această formă oamenii rămân cu bunurile care reprezită stima de sine exterioară dar nicidecum nu mai poate fi vorba de o stimă de sine interioară care reprezintă cu adevărat stima de sine.

Cu alte cuvinte pierzând iubirea interioară lucrurile pot străluci în exterior însă interiorul nu va mai putea avea fericirea bucuria și împlinirea decât de scurtă durată.

Acestea sunt situațiile descrise de oamenii care se regăsesc în starea "având de toate dar sunt nefericiți".

Cabinet Psihoterapie și Psihologie Clinică

Timișoara

Dr. Cătălin Ilie