Distribuie aceste articol!
Pin It

46085516 944691625716513 5336311305512943616 nEste gelozia o boală?

Gelozia este un cumul de emoții negative care crează stări incontrolabilie ce determină acțiuni fără sens.

Gelozia se bazează pe lipsa stimei de sine în care de fapt oamenii își provoacă limitele superioare ca să își confirme lupta cu propria încredere dar din păcate învingătoare iese întotdeauna gelozia.

Geloșii știu că sunt geloși dar nu vor să accepte acest lucru oficial ei știind că vor îndepărta oamenii din jurul lor de aceea maschează acest lucru cu bună știință încă de la începutul relațiilor iar acest fapt demonstrează că ei știu cât de gravă este această boală din viața lor.

Gelozia se instalează treptat încă din primele zile ale relației prin schimbări de atitudine și comportament când de fapt ei devin puțin mai interiorizați, mai bosumflați la diferite acțiuni ale partenerului care nu au justificare dar care se bazează de fapt pe o posesivitate.

Totul se declanșează atunci când partenerul va întreba cauza acestor stări apărute din senin iar în urma insistențelor îndelungi va apare și un răspun evaziv care să vă inducă din nou în eroare însă cu siguranță vă veți da seama de acest lucru.

Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii este atunci când acceptă acest prim lucru pentru că apoi urmează adevăratele manifestări ale geloziei datorate faptului că dacă sunteții de acord cu stările lui înseamnă că îi dați dreptate chiar dacă voi de fapt încercați să îl /o îmbunați sau doar să salvați situația.

Această așa zisă confirmare trezește în persoanele geloase toate stările amorțite prin mascarea cuceririi si se declanșează în toată intensitatea ei.

Gelozia ca și boală de sine stătătoare nu este încadrată în DSM însă toate simptomele pe care se bazează aceasta care sunt date de multe alte boli sunt bine definite și încadrate în manualul de DSM ca lipsa stimei de sine, paranoia, introvertirea, etc.

Deci reiese că gelozia este o boală multiplă bine ancorată și definită și din păcate față de alte boli aceasta nu are ierarhizare în intensitate fiind doar acută și cronică.

Mai mult decât atâta dacă la bolile individuale ce determină acestă bolă există și posibilitatea tratamentului medicamentos la gelozie este exclus fără doar și poate.

Tratamentul geloziei este exclusiv prin tehnici de psihoterapie și este o acțiune amplă pentru că aceasta este bine înrădăcinată în credințele și valorile oamenilor care au această boală.

Cabinet Psihoterapie și Psihologie Clinică

Timișoara

dr. Cătălin Ilie