Distribuie aceste articol!
Pin It

60344280 1052398861612455 9033540495325790208 nExistă dependență de iubire???

Fiecare om a dezvoltat în timp anumite dependențe iar acestea indiferent de intensitatea lor pot ascunde de fapt nevoile interioare.

Astfel că dacă consumul de alcool acoperă nevoia de a scăpa de anumite dureri interioare sau căutarea stării de bine în care apare o comunicare mai bună, jocurile de noroc care arată nevoia disperată de bani și de câștiguri ușoare peste noapte, consumul de droguri care de fapt este nevoia de a părea mai altfel, mai inteligent, mai dezghețat, printre toate acestea și multe altele apare și dependența de iubire.

Dependența de iubire acoperă una dintre cele mai evidente nevoi care este și cea mai complexă din toate dependențele posibile.

La prima vedere este cea mai inofensivă însă poate crea cele mai multe probleme psihice perecum și cele din viața de zi cu zi iar dacă la celelalte dependențe se pot găsi soluții pe termen scurt pentru rezolvarea aceastei dependențe adevărata vindecare o reprezintă însăși satisfacerea nevoi adică găsirea iubirii.

Problema cea mai complicată abia acum apare pentru că de fapt absolut nimeni nu știe cu adevărat ceea ce este iubire de aceea totul devine o căutare continuă sau acceptarea unui compromis toate acestea ducând la o tristețe cronică.

Oameniii cred că știu ceea ce este iubirea bazându-se pe simțuri pe filmele văzute sau cărțile citite și de ce nu din exemplele din jur însă toate aceste lucruri sunt doar niște exacerbări ale unor situații care poate defini perfecțiunea tocmai prin imperfecțiunile ei făcănd posibil faptul că oamenii se pot regăsi în astfel de situații și având speranța că această iubire le este la îndemână și chiar foarte ușor accesibilă.

Adevărul este că azi iubirea se găsește din ce în ce mai greu pentru că valorile umane sunt într-o schimbare continuă astfel că celelalte nevoi devin primare iar compromisul unei relații reprezită doar o completare.

Mai mult decât atât una din nevoile dependenței de iubire reprezintă valorizarea și creșterea stimei de sine iar mijloacele de comunicare moderne fac posibile satisfacerea acestora mai ales că relațiile în toată lumea devin atât de deschise iar căsătoria reprezintă doar o formalitate.

Așa cum spuneam dependența de iubire are la bază cel mai complex ansamblu de nevoi iar satisfacerea parțială a acestora nu reprezintă rezolvarea dependenței astfel că, chiar dacă oamenii luptă să se convingă că de fapt au găsit iubirea dacă unele din nevoi le sunt satisfăcute timpul demonstrează că dependența reapare tocmai pentru a le completa și a găsi toalitatea lor într-o singură persoană.

De aceea această dependență devine una din cele mai periculoase atunci când nu este rezolvată.

Evident că rezolvarea este posibilă însă unul din primi fași făcuți pentru vindecarea ei este tocmai identificarea valorilor iubirii prin prisma omului care caută acest lucru, identificarea valorilor proprii, identificarea sursei de unde pleacă nevoile acestea prin limitele superioare sau cele inferioare de acceptare și satisfacere în totalitate lor prin anumiți factori emoționali, intelectuali sau fizici astfel încât să nu apară compromisurile alegerii care de fapt induc în eroare vindecarea.

Pentru siguranța că sunt bine înțeles am să subliniez faptul că lipsa iubirii sau compromisul iubirii determină dependența și nicidecum iubirea reprezintă o problemă de sine stătătoare.

Cabinet Psihoterapie și Psihologie Clinică

Timișoara

dr. Cătălin Ilie